FİLM | Enemy

Bu film hakkında yazmazsam ölecek hastalığına yakalandım. Adamlar resmen filmi çekip 'şimdi seyirci düşünsün' deyip bir kenara çekilmişler. Filmi bir anlatın yahu anlamadık, desek, hakikaten ya biz de ne anlattık bilemiyoruz, derler.
Film "Kaos, henüz anlaşılamamış bir düzendir" deyu afili bir cümleyle giriş yapıp, Gyllenhaal'ın oyunculuğuyla sizi zaten içine kolaylıkla çekiyor. Çok yavaş ilerlemesine rağmen merak uyandıran ve hiç sıkmayan bir havası var. İlerlemiyor gibi ama ilerliyor. Baştan sona direkt anlatmayacağım lâkin şöyle;
- Gyllenhaal'ın iki farklı karakteri müthiş bir şekilde oynaması keza diğer oyuncuların performansı.. kamera açıları, modern zaman şehir algısı ve tabi ki müzikler çok iyiydi.
- Filmde bir örümcek teması var ki, kesin bir yerlerde bir anlamı vardır diye düşünüyorum.
- 3.kez izlediğimde filmin tamamen kadın odaklı bir zaaftan bahsettiğini düşünmeye başladım. Ondan önce daha geniş manada, modern zaman benlik problemlerinden bahsediyor zannetmiştim, belki hâlâ öyledir.
 -Ya iki karakterden sadece biri gerçek, ya da iki ayrı karakter de gerçek ve diğerini hayal edip ikisi de kendi hayatından kurtulmaya çabalıyor. Ama bence sadece biri gerçek ve büyük olasılıkla Adam.
-Esas olan şu ki, nasıl anlamlandırırsak anlamlandıralım, filmdeki herhangi bir sahne bunu çürütüyor. 
-Diyaloglardaki tavırlar diyaloğun kendisine halel getiriyor gibi oluyor. Yani a diyor ama yüz ifadesi falan b diyormuş gibi kafa karıştırıyor.
-Zaman doğrusal değil bir de, gidip gelmeler var.
-Bi de karelerde Adam'dan başka kimse yok. Ama mesela karısı üniversiteye gelince etrafında öğrenciler oluyor.
-Derste hep aynı şeyleri anlatıyor.
Vs. Vs.
Film de hoş olmayan sahneler de var ama gözünüze çok görünmüyor.
İzleyin bence ve kendi yorumunuzu oluşturun. Daha o kadar çok şey kafama hücum ediyor ki yazmaya üşeniyorum. Sevgiler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar