KİTAP | ROMAN | Gazap Üzümleri ~ John Steinbeck

Gazap Üzümleri evdeki herkesin sırayla hastalanması sonucu elimde iki hafta süründü ama normal şartlarda tek solukta okunabilecek akıcı bir roman. Daha önce üzerinde belki hiç düşünmediğimiz bir konuda, tarım alanında kapitalizmin etkisinin nasıl olduğunu, insanların evlerini barklarını nasıl terk etmek zorunda kaldıklarını, zenginin daha ne kadar zengin ve fakirin daha ne kadar fakir olabileceğini gözler önüne seriyor. Daha önce bu konuyu hiç bu kadar cesur bir şekilde ele alan olmamıştır diye düşünüyorum.  Hem özel hem de genel anlamda öğreten ve içinize işleyen bir tarafı var. Böyle hayret ediyorsunuz. Durumun hem farkındaymışız hem de değilmişiz gibi. İçindeyiz biz. Tam ortasında. Herkes suçluymuş gibi. Toprağı makinaların değil de insan elinin işlemesi gerektiğini çoktan unutmuşuz ve halimizden çok memnunmuşuz gibi.
Tarımla uğraşan bir ailenin yerleşik hayatlarından göçebe hayata geçişteki duygularını, farklı şartlarda insanların nasıl farklı roller üstlendiğini, günahın insanlar üzerindeki etkisini ya da etkisizliğini bulabilirsiniz bu romanda. İnsanı toprağından alıkoyunca kendinden de alıkoyuyorsunuz aslında. Kısaca böyle denilebilir.
Baş kahraman var aslında ama çok fazla ona odaklanılmıyor. Eskiden papaz olan ama şimdi bırakan biri var ki, din'e ilgisi olan olmayan herkesin okumasını istediğim çok güzel monologları var. Bu kitaptaki anne'yi her yerde görebilirsiniz ama anlayamayabilirsiniz, o yüzden okuyun derim. 
Kitabı nasıl bitirecek acaba diye çok merak ediyordum, hiç tahmin etmediğim bir şekilde bitirdi. Güzel ya da kötü bitti diyemiyorum çünkü bazı şeyler tam olarak güzel ya da kötü diye adlandırılamayabiliyor. Acaba joadlar şimdi ne yapıyordur diye düşünmeden edemiyor insan. Aşağıda bir kaç paragraf paylaşacağım. Şimdiden iyi okumalar. 




Yorumlar

Popüler Yayınlar