ULUSLARARASI KAYSERİ ALTIN ÇINAR FİLM FESTİVALİ*

İlk olarak 9 Mayıs 2013 yılında Yücel Çakmaklı Film Atölyesi ve Anadolu Sinemacılar Derneği işbirliği ile Talas Kültür ve Sanat Festivali adı altında gerçekleştirilen Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali'de dün yayınladıkları ilk film olan 'beni asla bırakma'yı izlemiş bulunmaktayım. Bu film, benim, festival filmini ilk kez festivalde izlediğim bir film olarak hayatımda önemli bir yere sahip artık. Festival filmi izlemek gerçekten zordur. Kendini size pazarlamaz ve en az ilk yarım saatinden önce sizi kendine bağlama gibi bir derdi olmaz. Büyük bir kalabalıkla başlayan filmimiz fotoğrafta görmüş olduğunuz protokol de dahil, sonunda en fazla 10 kişiyle kapattı. Ama bence Bu Kayseri için olağanüstü bir şey. Yani bu festivale kimse gitmese bile orada bir festival filminin dönüyor olması müthiş... Neyse filmimize gelelim.
Orijinal ismi ''Lâ tetruknî'' olan filmimiz bize Suriyeli mülteci çocukların şu an bulundukları durumu anlatıyor. Filmin sonunda öğrendim ki filmde rol alan çocuklar gerçek Suriyeli mülteci çocuklar. Ve yine düşününce bir kaç tane gösterilen facetime kamera görüşmeleri de gerçek. Annesini ya da babasını ya da her ikisini de kaybeden çocukların okula gitmeleri gerekirken, sığındıkları yerdeki insanların olumsuz yargılarına rağmen para kazanmaya çalışma mücadelelerini ele alıyor. Açık konuşmak gerekirse tüm onların bu sefil hayatlarına karşılık bizim hor görüşümüzdeki abesliği gözler önüne seriyor. Önceden nasıl bizim gibi hayatlarının olduklarını, her şeye rağmen gülüp eğlendiklerini, yapıları gereği biraz vurdumduymaz olduklarını, hele ev sahibinin çocuğu içeri girince ''aa gel ömer gel'' diyip tıklım tıkış evdeki o birsürü çocuğun hiç düşünmeden, en ufak bir tereddüt etmeden Ömer'e yer açma çabaları.. Çok güzeldi. 
Film çekim kalitesi olarak İran filmlerini andırıyor. Sarhoş Atlar Zamanı gibi mesela. Ama tabi bu film bir Sarhoş Atlar Zamanı değil. Ama güzeldi. Kendi çapında bir kusuru yoktu diye düşünüyorum. İnsanın kendisini hesaba çektiren her olayı, durumu, filmi, kitabı, manzarayı, cümleyi, acıyı, sevinci.. her şeyi çok seviyorum. Gavur filmlerinden bıkmışım yemin ediyorum biraz türk fimlerine döneceğim.
Festival hala devam ediyor, bugün fırsat bulursak yine gideceğiz. Bunu ne zaman okursunuz bilemiyorum ama mutlaka gidin ve bir festival filmini bir festivalde izleyin derim. Dereceye giren filmleri ilgili linkte bulabilirsiniz. Kucak dolusu sevgiler.

Yorumlar