KONFERANS | Merv'de tahkik,tahrir ve talim - İhsan Fazlıoğlu

Geçen haftalarda gittiğim İhsan Fazlıoğlu'nun ''Merv'de tahkik, tahrir ve talim'' konferansını burada hemen arkasına paylaşamadım çünkü kafam duman olmuştu resmen ve sindirmem gereken mevzular vardı. Fazlıoğlu dinlediğim en iyi konuşmacı olmasıyla beraber yoğun bilgi aktarımı ve ilmin heyecanıyla kafasının içinin gerçekten yandığına şahit olduğum tek hoca diyebilirim. Müthiş enerjik. Ve biliyorum ki eğer vakit olsa, herkesin vakti olsa günlerce anlatabilir... 
Daru'l İslam merkezli anlatımı ilim eğer gerçekten ilim ise birbirini nakzetmeyeceğinin altını çizmesinin yanısıra, Razi olmasaydı Arabi de olamazdı diyerek hiçbir alimi tamamiyle savunup ya da tamamiyle taş atmaması çok güzel bir metot idi bana göre. İlahiyat camiasını da ara ara gömmesi ayrı cezbetti.
Merv'in ne kadar önemli olduğundan, alimlerin alim yetiştirdiği zamanlardan cahillerin alim yetiştirdiğini zannettkileri zamanlara nasıl geldiğimizden, arapçanın arapça olmaktan çıkıp yöntem dili haline gelmesinden, tercüme faaliyetlerinin bir başlangıç değil sonuç olduğundan -ki bu bilgi tüm bilgileri öper-, Merv'de yalnızca Sultan Sencer'in mezarının kaldığından ve bunun da bir lütuf olduğundan, ilim için ulemanın yaptığı ilk ve tek ve gerçek yürüyüşten, medreselerin aslında ne alim ne de cahil yetiştirdiği tahsilli diye adlandırılıp bilginin toplumsallaşmaya başlamasından,  hatta bir ara şairlikten vs.. bahsetti. 
Ve bence harikaydı. Hele bir ara varlık meselesine girdi ki, galiba o ara kendimde değildim.
Bu arada bu konferansı düzenli olarak vermesi için Büsam ayarladı. Şuradan ulaşabilirsiniz. Şimdilik bu kadar.

Yorumlar